2024. június 24. - hétfő
 

Megnéztük a jövőnket

A Szigetvári Racing Team csapatfőnöke, Szigetvári Mátyás az elmúlt bő egy hetet Valenciában töltötte, a Rotax Max világdöntőjén, ahová egy 13 éves magyar gokartos tehetséget, Sövér Lászlót kísért el. Elmondása szerint 2-3 éven belül ő lehet majd csapata egyik versenyzője a gyorsasági autós ob formulaautós kategóriájában.

Sövér László idén egyetlen ponttal maradt le a Rotax Max Junior kategória magyar bajnoki címéről Kovács Zsomborral szemben, ám mivel utóbbi gyerekpilóta még túl fiatal a világdöntőn való induláshoz, így Lacinak jutott a megtiszteltetés, hogy elinduljon a gokartosok világbajnokságának beillő nemzetközi megmérettetésen.

TA0033

Lacika a C.R.G GSE csapat színeiben versenyzett idén, amely Pődör Balázs gokartcsapata. Pődör pedig idén a Szigetvári Racing Team Dallara F3-as formulaautójával végzett a gyorsasági autós ob év végi második helyén az összetettben, innen az összeköttetés és a jó kapcsolat, amely annak ellenére is megmaradt Szigetvári és Pődör között, hogy a pilóta egyéb okokból kifolyólag jövőre már nem fog versenyezni az ob-n. Szigetvári Mátyást tehát lényegében volt versenyzője invitálta meg Valenciába azért, hogy segítse az ő ifjú felkaroltját, Sövér Lacit, aki mostantól lényegében kettőjük közös felkaroltja lesz…

„Összesen 10 napot töltöttünk el Valenciában, és én végig nagyon jól éreztem magam” – fogott beszámolójába Szigetvári. „A versenyt egy új, nemrégiben épült, gyors és elég technikás pályán rendezték. Sövér Lacikával mentünk ki, hiszen Pődör Balázs csapatából a C.R.G GSE-ből neki sikerült kijutnia a világdöntőre. Lacika nagyon kellemes meglepetést okozott nekem a teljesítményével, és noha a döntőbe végül nem jutott be, de nem azért, mert lassú volt, hanem egyszerűen azért, mert nem volt még hasonló tapasztalata korábbról. Ilyen nagy mezőnyben ő még nem indult, és ezt mindenkinek meg kell szoknia. A tapasztalat az, amit sem kibérelni, sem megvenni nem lehet másoktól. Ezt csak úgy lehet megszerezni, ha az ember sok versenyen indul, de az se mindegy, hogy hol, mert leginkább egy ilyen 40-50 fős mezőnyben lehet igazán értékes tapasztalatokat gyűjteni.”

TA0030

„Ami viszont nagyon nagy pozitívum, hogy a gyorsasága már most megvan. Mindössze 3-4 tizedre volt a leggyorsabbaktól, úgyhogy a tehetsége abszolút adott hozzá, hogy 1-2 éven belül gond nélkül bejusson a döntőbe is. Én ezért teljesen pozitívan értékelem Lacika szempontjából ezt a valenciai versenyt” – mondta el a magyar formulaautós közösség élő motorjaként funkcionáló szakember.

Felmerül a kérdés: el tudná-e képzelni a 13 éves versenyzőt a gyorsasági autós ob-n, saját csapatában? „Igen, határozottan el tudnám őt képzelni a csapatomban, de még nem most, inkább úgy 2-3 év múlva. Eddig is nagyon jó véleménnyel voltam róla, de lakva ismerszik meg az ember, és a Valenciában együtt eltöltött idő megerősített abban, hogy szívesen dolgoznék vele együtt. Remélem, nem bántom meg ezzel, de az én szememben ő még gyerek, ezért gondolom azt, hogy 2-3 év múlva fog elérkezni az az idő, hogy formulaautóba üljön. Ami látszik, hogy Lacika olyan, mint egy szivacs, csak úgy szívja magába a sok tudást, és ami tanácsot (Pődör) Balázs vagy én adtunk neki, azt mind megfogadta. Remélhetőleg a következő években is kijut majd a világdöntőre, ott még több tapasztalatot szerez, és néhány éven belül akár meg is kezdhetjük a közös munkát a formulaautóban” – adta meg a jövőbe mutató zárszót Szigetvári Mátyás.

Szponzoraink
milpress
 
amper99
 
gj
 
penzz
 
 
 
canadaoil
 
 
 
fercom
 
hankook-logo
 
gumis
 
sforg
 
deak
 
bci
 
lovas
 
gaftker
 

AIMG4147

Hungaroring, 2014.10.10-12.

IMG 4471

Slovakiaring, 2014.08.22-24.

SZRT Pannonia-Ring 2014 046

Pannóniaring, 2014.06.20-22.

speedlight szlo formula 29

Slovakiaring, 2014.05.08-11.

speedlightphoto bfr kupa 041

Hungaroring, 2014.04.24-27.

AIMG1699 resize

Hungaroring, 2013.04.25-28.